Over ons

BOOKS 4 LIFE

De eerste Books 4 Life winkel is in 2005 opgericht in Tilburg. Via universiteiten heeft het concept zich verspreid over Nederland. Ondertussen zijn er naast Tilburg ook winkels in Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Utrecht. 

In 2010 is de eerste internationale vestiging geopend in Graz, Oostenrijk. De tweede winkel opende in 2012 in Wenen, Oostenrijk.

Iedere vestiging in Nederland is ondergebracht in een aparte stichting. Zo kan elke stichting zich optimaal richten op het lokale vraag en aanbod. Het streven is om de noodzakelijke en onvermijdelijke kosten zo laag te houden dat 90% van de verkoopopbrengst kan worden uitgekeerd aan goede doelen.

Books 4 Life heeft geen personeel in dienst, maar wordt geheel gerund door vrijwilligers. Of zij nu in de winkel een dienst draaien of zitting nemen in het bestuur. 

Books 4 Life Nederland

Books 4 Life Nederland is de overkoepelende stichting die de formule bewaakt, de contacten met goede doelen organisatie en andere stakeholders onderhoudt, en zorgt voor uitwisseling tussen de verschillende winkels. Ook produceert zij jaarlijks een sociaal jaarverslag. 

Books 4 Life Groningen

Books 4 Life Groningen is opgericht in 2010. Begonnen als een in-store shop bij JoHo om vervolgens verder te gaan met een eigen winkel in de Rivierenbuurt. Momenteel zijn wij al sinds 2017 gevestigd in het Winkelcentrum Paddepoel op verschillende lokaties. 

Sinds augustus 2023 is onze winkel gevestigd in Dierenriemstraat 202 (tegenover het barista café bij de ingang aan de Pleiadenlaan). 

Mocht je in de buurt zijn, kom gerust een keertje langs!

Onze kernwaarden

Bevordering van mensenrechten

Wij steunen goede doelen die zich inzetten voor de bevordering van mensenrechten.

Bestrijding van armoede

Wij steunen goede doelen die zich inzetten voor de bestrijding van armoede.

Stimuleren van duurzaamheid

Wij stimuleren duurzaamheid door tweedhands boeken in te zamelen en tegen een eerlijke, betaalbare prijs te verkopen.

Maatschappelijke betrokkenheid

Wij zijn maatschappelijk betrokken door laagdrempelig, veelzijdig en gezellig vrijwilligerswerk te bieden aan mensen van alle leeftijden en achtergronden.

ANBI-status

Stichting Books 4 Life Groningen staat geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Books 4 Life Groningen is aangemerkt door de Belastingdienst als een ANBI. Daardoor kan een sponsor dan wel donateur, afhankelijk van de vorm waarin de gift(en) zijn gedaan, de gift(en) van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken, uiteraard binnen de daarvoor geldende regels. Schenkingen en nalatenschappen ontvangen door een ANBI zijn vrijgesteld van de betaling van schenk- en erfbelasting. Daarnaast zijn ook uitkeringen die worden gedaan door Books 4 Life Groningen niet onderhevig aan de schenkbelasting. Bekijk hiervoor deze bijlage.

Bestuur Books 4 Life Groningen

Peter

van Dijken

Voorzitter & externe contacten

Rolinka

Bouwmeester

Secretaris

Willem

Waard

Penningmeester & Coördinator Goede Doelen

Sisca

van Duinen

Algemeen bestuurslid

Tom

Groenendijk

Algemeen bestuurslid

Pieter

van Niekerken

Algemeen bestuurslid & Website

Comité van aanbeveling

Het Comité van Aanbeveling van Books 4 Life bestaat uit een groep mensen die de stichting en haar doelen een warm hart toedraagt. Wij maken incidenteel gebruik van hun ervaring en expertise. Wij zijn dankbaar voor hun toezegging en hopen dat dit bijdraagt aan de gehele bekendheid van de inzet en kernwaarden van Books 4 Life in Groningen en de rest van Nederland.

Marcel Hensema

Acteur en regiseur

Bij het grote publiek is Marcel Hensema vooral bekend van tv door zijnrol in Hollands Hoop en Penoza. Theaterliefhebbers kennen hem van de Verleiders en zijn drieluik Mijn Ede, Mijn Tweede en Mijn Vrede. Marcel is opgegroeid in Groningen, waar hij begon bij de noorderlingen.

Stefan Nieuwenhuis

Schrijver en dichter

Als striprecensent en -journalist van NRC, 9e Kunst, Tzum, Stripgids, Zone 5300, Stripglossy en Stripschrift leest hij veel. Hij deelt graag zijn enthousiasme voor strips, comics, manga en graphic novels. Zijn recensies zijn altijd persoonlijke leeservaring en meestal actueel.